Home Crypto Nieuws Zorgen om fraude drukken prijs bitcoin

Zorgen om fraude drukken prijs bitcoin

0
Zorgen om fraude drukken prijs bitcoin

Oplopende zorgen over de betrouwbaarheid hebben talloze cryptomunten woensdag verder onder druk gezet. Grote partijen trekken hun steun voor digitale marktplaatsen in.

Facebook blokkeert advertenties en campagnes voor bitcoin en andere munten evenals de razend populaire crowdfundacties waarbij geld wordt opgehaald in ruil voor digitale tokens.

De cryptobeurs Bitfinex, geleid door de Nederlander Jan Ludovicus van der Velde, is eveneens bron van zorg. De onderneming achter de cryptomunt tether werd dinsdagavond gedagvaard door de Amerikaanse financiële toezichthouder op alle handel in termijncontracten (CFTC). Volgens Bitfinex is dit slechts een van de vele juridische aanvallen op het platform.

De Amerikaanse toezichthouder betwijfelt of achter munt thether, zoals de oprichters beloven, wel de geclaimde dekking van $2,3 miljard staat.

In november werd de site slachtoffer van een digitale inbraak waarbij tethers ter waarde van $ 31 miljoen werden gestolen.

Geen medewerking

De munt tether gold bij gebruikers lange tijd als veilige haven voor wie even uit bitcoin wilde. Tegenover deze digitale munt, aldus Bitfinex, stond altijd een dollargarantie.

Daaraan is de toezichthouder gaan twijfelen, volgens Bitfinex na enkele verspreide geruchten, maar die zijn in het klimaat van financiële bubbels in cryptomunten al voldoende om de waakhond in beweging te brengen, stelt het bedrijf.

Dat huurde een accountant in voor boekenonderzoek, maar afgelopen weekend verbrak het alle banden. In de markt blijft kritiek dat Bitfinex tethers produceert en inzet voor koersmanipulatie.

Bitcoin zakt

Veel partijen in de markt die tether accepteerden, hebben direct na de dagvaarding hun medewerking aan de munt opgezegd.

Ook bitcoin zakte woensdag. Even tot onder $10.000 per stuk, maar klom daar later weer iets boven. De munt is nog ver verwijderd van zijn topstand van ruim $19.000 eind vorig jaar.

Ook in Nederland groeien de zorgen over het gebruik van cryptomunten voor dubieuze praktijken.

’Totale oorlog tegen handel in bitcoins’

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil mede daarom over een paar weken duidelijk maken of een verbod nodig is voor financiële producten zoals termijncontracten, waarmee beleggers gokken op een prijsverandering van bijvoorbeeld bitcoins.

Partijen in de Tweede Kamer vragen na misstanden op de cryptomarkt om maatregelen om consumenten te beschermen.

Voor een toets is tijd nodig, aldus Hoekstra. Hij waarschuwt met de Nederlandse toezichthouders op de financiële markten al langer voor mogelijk grote verliezen met bitcoins.

Hacks en bubbels

Het gevaar zit niet alleen in de bubbel maar ook in de hacks. De Japanse toezichthouder FSA twijfelt na de grote inbraak bij marktplaats Coincheck, hier verdween $500 miljoen aan NEM-tokens, of het nog een vergunning zal afgeven. Hoewel Coincheck zegt $450 miljoen te kunnen terugbetalen. Marktvorsers vragen zich af hoe een startup over zoveel geld kan beschikken.

Facebook diende met een aankondiging de cryptomunten eveneens een gevoelige slag toe. Het verbiedt voor zijn geclaimde 2,1 miljard gebruikers promoties en advertentiecampagnes voor alle cryptomunten, bijvoorbeeld als financiering van studies en pensioenen door bitcoinbeleggingen. Deze markt kent teveel ’dubieuze partijen’, meldt Facebook op zijn site.

Meer ingrepen

Daar bleef het niet bij. Financieel toezichthouders in de Filipijnen legden dinsdag vroeg de handel voor alle cryptomunten aan banden. In Zuid-Korea volgen ingrepen tegen witwassen, maar geen totaalverbod, aldus de minister van Financiën woensdag.

In Duitsland heeft de waakhond het wisselbedrijf Crypto.exchange GmbH in Berlijn bevolen per direct te stoppen met de ruil van bitcoins tegen euro’s. Crypto.exchange adverteerde ermee de populaire munt binnen een half uur te kunnen ruilen in cash, maar klanten klaagden geen geld te krijgen voor de munten.

Advertisment ad adsense adlogger