Home Crypto Nieuws Zal het minen van crypto online advertenties gaan vervangen?

Zal het minen van crypto online advertenties gaan vervangen?

0
Zal het minen van crypto online advertenties gaan vervangen?

Websites bieden content, die gemaakt wordt door mensen. Die moeten betaald worden door iemand en linksom of rechtsom moet iemand dat geld genereren. Online advertenties, de prijs die je traditioneel betaalde voor het gratis nuttigen van content, werken nauwelijks meer, want die hebben we bijna allemaal geblokkeerd.

Dan kun je de websites in kwestie bijna niet kwalijk nemen dat ze andere manieren zoeken. In dit specifieke geval mag dat echter wel. De Pirate Bay, die ironisch genoeg bestaat om andermans content te verspreiden zonder enige vergoeding, heeft namelijk een idee getest dat ook al door hackers is gebruikt om geld te genereren: het plaatsen van een crypto-munt mijner op hun website die de processor van jouw computer gebruikt om die digitale valuta te genereren.

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben zijn we een Monero Javascript mijner aan het testen. Het is echt maar een test. We willen van de advertenties af, maar we hebben ook geld nodig om de site in de lucht te houden.

Stiekem

The Pirate Bay heeft een scriptje toegevoegd aan haar pagina en dus hebben mensen die op zoek waren naar torrents bijgedragen aan het ‘mijnen’ van die cryptomunten. Als je geen idee hebt hoe dat werkt zal ik je de korte versie geven: je computer draait op volle toeren en dat genereert aan het einde van het verhaal geld omdat je een klein bedrag aan crypto-valuta (waarvan Bitcoin het bekendste voorbeeld is) hebt gewonnen door je bijdrage.

In dit geval gaat die opbrengst dus naar The Pirate Bay, en je betaalt er feitelijk gezien voor door meer energie te verbruiken doordat je computer zwaarder belast wordt. Dat is an sich een prijs die mensen misschien wel willen betalen, maar het feit dat de Pirate Bay dat heeft gedaan zonder het eerst te melden is natuurlijk vrij ernstig. Nadat ze er op aangesproken werden kwam het verhaal van de test terug en nu is de mate waarin je processor belast wordt ook teruggeschroefd, zo zegt Torrentfreak.

Idee goed, uitvoering slecht

Nou heeft dit allemaal de zweem van illegale praktijken en omdat het om de Pirate Bay gaat is dat ook niet raar, maar het idee van meehelpen met mijnen omdat je geen advertenties wil zien is op zich niet zo heel ver gezocht. Sterker nog: ik gok dat er genoeg mensen zijn die deze methode zouden prefereren (hoewel de eerste mijn-blokkers ook al gemaakt zijn).

Om terug te komen bij het begin: we kunnen niet verwachten dat al die content maar gratis blijft komen en dus is het wel zo fair om iets terug te doen voor wat je tot je neemt. Als je geen advertenties wil, maar een marginaal hogere energierekening en een iets harder blazende processor in je telefoon of computer wel kunt handelen, dan is dit misschien wel een (tijdelijke) manier voorwaarts.

Advertisment ad adsense adlogger