Home Crypto Tips Welke cryptomunten moet je als de pest vermijden!

Welke cryptomunten moet je als de pest vermijden!

0
Welke cryptomunten moet je als de pest vermijden!

Wat zijn de slechtste cryptomunten? Je hoort het wel vaker in de cryptowereld: ‘shit coins’ of ‘scam coins’, oftewel munten waar je niks mee te maken wilt hebben. Wij hebben voor je uitgezocht in welke coins je nu juist niet moet investeren. Omdat ze ofwel weinig toevoegen aan de gehele ‘blockchain-space’ of omdat ze grofweg de investeerders willen oplichten.

Voor vrijwel elke cryptocurrency zijn wel voor en tegenstanders te vinden. Mensen die er heel erg in geloven of juist helemaal niet. Maar voor sommige cryptocurrencies is het min of meer objectief vast te stellen dat het project niet veel toevoegt en dat het in feite een hele matige investering is of domweg een oplichtingspraktijk.

In de cryptowereld worden je bij elk project gouden bergen belooft en zelfs voor de coins op deze lijst zul je alsnog supporters vinden.

Er is natuurlijk wel een grijs gebied wat dit betreft maar wij hebben voldoende bewijs verzameld om aan te tonen waarom wij denken dat een bepaalde coin geen goede investering is. In de zoektocht naar de beste cryptocurrency investering is het naar onze mening ook goed om te weten welke cryptovaluta’s alom worden beschouwd als slecht (in de breedste zin van het woord).

PetroDollar (XPD)

Wat is Petro? De Petro is de cryptovaluta die in het leven is geroepen door de Venezolaanse president Maduro. Naar eigen zeggen is dit een cryptomunt die 1 op 1 wordt gelinkt aan vaten olie. Oftewel 1 Petrodollar zou gelijk moeten staan aan een bepaalde eenheid olie (vaten/liters?). Het idee achter het lanceren van een cryptomunt is het tegengaan van de gigantische inflatie in het land. De eigen valuta, de Bolivar, is 99% minder waard geworden over de laatste jaren.

Dit is echter nogal doorzichtige onzin. Ten eerste kun je de Petro alleen maar kopen met dollars en niet met de Bolivar, dus gewone Venezolanen kunnen niet eens XPD kopen al zouden ze het willen. Ten tweede kun je de Petro alleen maar kopen bij de regering van Venezuela.

De enige reden waarvoor de Petro in het leven is geroepen (naast het omzeilen van internationale sancties) is het verdienen van geld. Het is geen cryptovaluta, het is niet eens een valuta en het is niet op een heldere manier gelinkt aan olie. Het is simpelweg een manier om geld te verdienen doordat investeerders geld in de PetroDollar stoppen.

Eigenlijk kun je geen slechtere investering bedenken dan de PetroDollar. Je ondersteunt hier letterlijk in-direct een dictatoriaal regime mee. De Petro is een scam en daarom staat deze coin dan ook bovenaan deze lijst.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin is een apart geval. Je kunt het niet echt een scam coin noemen, het project doet immers wat het beloofd en het bestaat ook al behoorlijk lang, in die zin word je dus niet perse opgelicht. Maar tegelijkertijd wordt er al jaren niet meer aan gewerkt en heeft zelfs de oprichter van Dogecoin publiekelijk gezegd dat hij zich sterk afgevraagd waarom mensen in Godsnaam nog in Dogecoin investeren.

Dogecoin is eigenlijk een uit de hand gelopen grap en dit kun je derhalve dan ook absoluut niet zien als een serieuze investeringsmogelijkheid of een solide online betaalmiddel.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash is de bekendste fork uit de cryptowereld. Het is in de zomer van 2017 afgesplitst van Bitcoin en gaat sindsdien dus door het leven als Bitcoin Cash. Het wil eigenlijk Bitcoin zijn zoals dit ooit bedoeld is. Dit is opzich geen verkeerde opvatting en er zijn in de cryptowereld al vele forks geweest. Waar Bitcoin Cash echter de fout in gaat is met het misleiden van beginnende crypto enthousiastelingen. Wij hebben hier een apart artikel aan geweid.

Bitcoin Cash steelt eigenlijk de merknaam Bitcoin en het is zeker voor beginners moeilijk en verwarrend om deze twee verschillende coins te zien. Daarnaast is het ding waarmee Bitcoin Cash zich wil onderscheiden (snellere, goedkopere transacties) eigenlijk alleen op korte termijn een onderscheidende factor.

De originele Bitcoin heeft namelijk op dit moment bij tijd en wijle lagere transactiekosten en heeft een sterke lange termijn oplossing (lightning network) waarmee het er voor gaat zorgen dat het snellere en goedkopere transacties kan bieden dan Bitcoin Cash.

Kort samengevat: Bitcoin Cash heeft een misleidende naam en heeft geen onderscheidende techniek. Eigenlijk vinden wij dat dit geld voor alle forks die de naam van de originele coin meenemen (Bitcoin Gold, Ethereum Classic etc.). Dit is niet alleen een domme marketing strategie (een goede merknaam is heel belangrijk), het is ook naïef om te denken dat je als fork een volledig merk kan overvleugelen met praktisch dezelfde naam.

BitConnect (BCC)

Bitconnect wordt algemeen beschouwd als een regelrechte scam. Gelukkig is het wel een scam die onderuit is gegaan. BitConnect is een klassiek piramidespel (nieuwe investeerders betalen met hun inleg oudere investeerders uit). Het idee achter BCC is dat je geld beschikbaar stelt waar je vervolgens een soort rente overheen krijgt. Daarnaast kun je ook nog eens via een referentie systeem andere mensen aanbrengen bij BCC waarvoor je ook nog eens bonussen krijgt.

Het kwam er in het kort op neer dat je een gegarandeerd rendement van 127% per jaar zou maken. Dit is natuurlijk je reinste kolder, dit soort garanties kun je simpelweg niet geven. Tevens is het een klassiek gevalletje ‘Als het te mooi klinkt om waar te zijn…’

In januari stort het BCC project in elkaar. De site ligt dagenlang plat en wanneer deze eindelijk weer online is wordt er verteld dat de investeerders hun geld terug krijgen. Dit kan echter alleen in de BCC Coin die hoort bij het BitConnect project. Nadat alom bekend werd dat er sprake was van oplichterij storte deze coin finaal in elkaar en ging in enkele dagen (tijdens de downtime van de site) van een waarde van ~350$ naar 10$.

Tegenwoordig is 1 BCC nog maar 2 dollar waard.

Advertisment ad adsense adlogger