Home Crypto voor Beginners Wat is blockchain uitleg

Wat is blockchain uitleg

0
Wat is blockchain uitleg

Wat is blockchain?

De term blockchain zul je geheid veel tegenkomen wanneer je in cryptocurrency geïnteresseerd bent. In dit artikel zal de blockchain uitleg centraal staan en wordt de vraag gesteld; wat is blockchain? Je kunt dit artikel dan ook zien als een soort blockchain wiki, een handig artikel met veel blockchain info waar precies blockchain uitgelegd wordt.

Blockchain wat is het?

Wat is een blockchain? Een blockchain is de oorspronkelijke datastructuur achter het bitcoin netwerk en je kunt het eigenlijk vergelijken met een grootboek. Een grondboek is namelijk de grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en het is eigenlijk niets anders dan lijsten waarin alle mutaties van gegevens onder elkaar bijgehouden worden.

Er zijn veel soorten software en diensten die we dagelijks gebruiken en steunen vooral op databases die als grootboeken functioneren. En ook geld is tegenwoordig te vinden in databases, bijvoorbeeld in grootboeken bij financiële instellingen waarin alle transacties en balansen bijhouden worden.

Blockchain is veel meer dan alleen de datastructuur van een cryptocurrency zoals BitCoin. Dagelijks gebruiken we namelijk toepassingen die gebruik maken van deze bijzondere technologie. Gebruik je OneDrive of Google Drive? Dan maak je gebruik van een blockchain!

Het is eigenlijk een grote database die open is voor iedereen en waar niemand de eigenaar van is. Het internet met al zijn websites is daar ook een voorbeeld van, want iedereen met een goede internetverbinding kan deze websites bekijken. Eerlijk en zichtbaar voor iedereen. Hieronder zie je een YouTube filmpje van de Volkskrant die uitlegt wat Blockchain betekent;

Eigenlijk kun je het beste vergelijken met een spreadsheet die in de cloud staat en die je overal gebruikt, zowel thuis als op werk. Daarnaast wordt het bestand met meerdere mensen gedeeld en kunnen tegelijkertijd ook mensen er in werken. Je werkt ook altijd in de laatste geupdate versie.

Maar er is wel een duidelijk verschil, want in een blockchain kun je eigenlijk alleen onderaan informatie toevoegen. Zo is het mogelijk om dingen te wijzigen, maar het verleden zal altijd blijven staan. En iets uit het verleden kan altijd maar door één iemand tegelijkertijd gebruikt worden en dit is voor iedereen zichtbaar.

Het grote voordeel hiervan is dat je verplicht wordt om eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk wanneer je iets uit het verleden te veranderen. Bij deze databases wordt een soort geheimschrift gebruikt genaamd hashcode. Het is een code die gekoppeld wordt aan een transactie of aankoop. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren met een watermerk, waardoor op deze manier illegale doorverkoop tegengegaan wordt.

Hoe werkt blockchain?

Wat is blockchain technologie oftewel blockchain technology? Blockchain wordt gezien als de heilige graal van het bitcoinsyteem en het is dus een grootboek wat een reusachtige lijst van bitcoin transacties. Maar strikt genomen bestaan bitcoins helemaal niet, maar er bestaan enkel records van transacties tussen rekeningen, waarbij de tegoeden op deze rekeningen kunnen dus toe of afnemen.

Rekeningen worden uitgedrukt in zogenoemde bitcoinadressen. Het zijn adressen die willekeurig gegenereerd worden in de vorm van een reeks letters en cijfers. Hieronder zie je een voorbeeld van een bitcoinadres;

1T5zdgsFKY32XEvdsseog4246FCEW

In tegenstelling tot normale bankrekeningen zijn deze Bitcoinadressen anoniem en direct te openen. Een eigenaar kan zijn rekening beveiligen door een wallet te nemen met een eigen privésleutel.

Bij het uitvoeren van een transactie komt een rekeninghouder met de informatie dat partij x een bedrag van y bitcoins aan begunstigde z wil overmaken. De rekeninghouder ondertekent deze informatie met behulp van de privésleutel van de eigenaar en verstuurt deze naar andere bitcoin-gebruikers op het netwerk.

Als een transactie in de zogenoemde blockchain aankomt, kun je met allerlei software, het aanzwengelen van de blockchain-mechanisme starten. Door de decentrale opzet op basis van een peer-to-peer-architectuur wordt van elke transactie. Deze worden samen met andere transacties in blocks geplaatst, gecontroleerd en gecheckt of ze ook legitiem zijn.

Deze worden gecheckt door zogeheten miners. Dit zijn deelnemers aan het bitcoin netwerk die voor hun controlerende functie met bitcoins beloond worden door het algoritme. Wanneer deze miners een transactie het groene licht geven, zal de transactie vereeuwigd worden doordat deze in de blockchain opgenomen worden. Als er met een transactie geknoeid is, dan zal er geen consensus zijn tussen nodes in het netwerk en zullen zij geweigerd worden voor registratie in het grootboek. Kort gezegd, word je gesnapt dan heb je niet.

Door de opzet van het bitcoinprotocol kan het saldo van een specifiek bitcoinadres niet direct opgevraagd worden. Hiervoor zullen er oudere records uit de blockchain verzameld moeten worden. Het duurt ongeveer tien minuten voordat miners een transactie binnen een block goedkeuren en in sommige gevallen moeten er zelfs transactiekosten betaald worden, maar deze zijn veelal erg laag.

Je kunt dus stellen dat een blockchain eigenlijk een ‘gedeelde bron van waarheid’ vormt en hierdoor is het helemaal neutraal. Nu wordt deze technologie vooral gebruikt voor bitcoins, maar eigenlijk kunnen de gebruikte waarden theoretisch gezien net zo goed voor euro’s gebruikt worden.

Maar voor andere toepassingen dan BitCoins kunnen er ook losse blockchains en nieuwe cryptovaluta’s bedacht worden. En dit is ook gebeurt met talloze nieuwe cryptovaluta’s zoals de Altcoins. Rondom de periode van de crisis is bijvoorbeeld ook de Gulden en Duitse eMark ontstaan. Beide altcoins waarbij nostalgie naar de geschrapte nationale valuta een belangrijke rol speelt.

De voordelen van een blockchain

Alle voordelen van een blockchain zijn voor veel mensen al zeer duidelijk. Hieronder kun je alle voordelen van een blockchain op een rijtje zien;

  • Snel
  • Goedkoop
  • Betrouwbaar

Het gekke is dat er toch nog veel mensen zeer sceptisch zijn. Dit komt omdat het uitleggen van een blockchain nu eenmaal niet zo makkelijk is. Net als veel dingen zijn veel mensen pas overtuigd na het zien van de werking ervan.

De Bitcoin, een van de bekendste blockchains, wordt vaak óf gezien als iets voor de verre, verre toekomst óf voor mensen die de waarde en het belang van geld niet zouden begrijpen.

Blockchain is een veelbelovend systeem voor de toekomst

Waar het voor veel mensen nog een beetje een ver-van-je-bed-show, maar steeds meer instanties maken gebruik van blockchains. Zelfs energiemaatschappijen proberen om een blockchain te starten met mensen. Eigenlijk wordt er dus in principe geen gebruik gemaakt van zogenoemde ‘derde partijen’, zoals de banken die ons geld beheren.

Ze bieden mooie perspectieven voor een betere wereld en worden voor bedrijven een nieuw verdienmodel. In theorie kunnen zelfs paspoorten ook vervangen kunnen worden door blockchains. Op dit moment staat het gebruik ervan nog wel in de kinderschoenen, maar het gaat ongetwijfeld in de toekomst een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven.

Advertisment ad adsense adlogger