Home Crypto voor Beginners Voorkom deze 5 fouten als je in Crypto wilt investeren

Voorkom deze 5 fouten als je in Crypto wilt investeren

0
Voorkom deze 5 fouten als je in Crypto wilt investeren

Maandag en dinsdag is de RAI gevuld met crypto-schatgravers op de Dag van de Crypto. De blockchain-technologie is geweldig, maar trap niet in flauwekul van blabatypetjes die u willen laten instappen in non-descripte cryptomuntjes. Welke fouten moet u niet maken? Vijf adviezen die u niet hoeft op te volgen, maar wel verstandig zijn om te weten.

1. Instappen is genoeg

Handelen in cryptomunten is net zo amusant als een avondje naar het casino. De kans dat u wint is aanwezig, maar de kans dat u een tik krijgt ook. Op dit moment cirkelen er zo’n 1500 cryptomunten in de stratosfeer. Daar zitten hele serieuze muntjes met tastbare innovaties tussen, maar ook onvoorstelbare meuk. Al deze muntjes zijn gebaseerd op de cryptografische ketentechnologie van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze software-Einstein die ook Bitcoin bedacht: de eerste, meest populaire en hoogst gewaardeerde crypto-munt van dit moment. Deze technologie zorgt ervoor dat u (financiële) transacties kan doen zonder tussenkomst van een derde persoon, zoals een bank, een verzekeraar of een hebberig wisselkantoor. Deze techniek is volgens sommigen ook wel ‘het internet van het internet.’

Waarom zeg ik u dit? Omdat u niemand nodig heeft om uw zaakjes te regelen. Het enige wat u moet doen is een crypto-portemonnee kopen en iemand zoeken om een deal mee te sluiten. Crypto-economie is uitgevonden om tussenhandelaren te elimineren, niet om groezelige geldmakertjes weer de kans te geven misbruik te maken van uw gebrek aan kennis of luiheid om zich in het crypto-universum te verdiepen. De enige strategie is HODL. HODL is een verbastering voor het woord HOLD wat staat voor Hold On For Dear Life. Koop een deeltje Bitcoin en ga lekker aan de slag met uw cryptovrienden elders op de globe. Hoe meer vrienden zich aansluiten hoe groter de economie. Hoe groter de bitcoin-taart, hoe groter uw deel.

2. Luister alleen naar mensen die willen delen

Adviseurs die geld van u vragen om uw zaken te doen, moet u niet vertrouwen. Dat is 1999. Als u in de crypto-economie gelooft dan doet u zaken met mensen die het volgende adagium aanhangen: sharing is caring. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Beleggingsaapjes die u wijzen op pareltjes in de cryptowereld mogen natuurlijk meedelen als u investeert, maar pas nadat de winst is gepakt. Als de vermogensbeheerders niet zelf meetoepen in uw portefeuille-pot zijn ze niks waard.

Nina Brink ging naar de beurs met WorldOnline, maar had een deel van haar aandelen al verkocht. Hoe heet zoiets? Welnu, daar heb je allerlei scheldwoorden voor. Laten we het netjes houden. Nina Brink was een mevrouw die niet in het product geloofde dat ze zelf naar de beurs bracht. Verraderlijke World Online toestanden dreigen opnieuw. Piramidespelletjes duiken overal op, ook in Nederland. Wees alert. Sommigen munten worden aangeboden op een beurs in een zogeheten ICO: Initial Coin Offering. Het woord lijkt griezelig veel op IPO, de drieletterkreet die als een confettikanon over ons werd uitgestort tijdens de dotcomhype.

3. Lees eens een white paper

Sommige gladjakkers proberen u cryptomunten te verkopen die geen enkele waarde vertegenwoordigen. Meest recente voorbeeld waren de heren achter Onecoin. De broertjes Islam joegen op uw geld met de belofte dat er een riant vermogen van werd gemaakt. Voorwaarde: u moest anderen overtuigen om u te betalen voor uw inleg. Inderdaad, dat is nu een piramidespel. De Onecoin-broeders hadden zich goed verdiept in de vliegtuigspelschema’s van de Italiaanse meesteroplichter Charles Ponzi. Een eigen ketentechnologie hadden de bitcoin-boefjes niet. Toen iemand er eens naar vroeg huurde de ratten snel voor tonnen een Noorse softwareprogrammeur in om ontmaskering te proberen te voorkomen.

Mocht u toch eigenwijs zijn, lees dan voor u investeert eerst de white papers van een nieuwe crypto-uitvinding. De white papers zijn de broncodes voor een munt. Hoe meer algebra, hoe beter, al is ook in deze wereld alweer fraude ontdekt. Rijk Plasman, de oprichter achter crypromunt Gulden, constateerde recent dat er white papers te koop zijn voor vijf dollar.

4. Kunt u al iets met die coins

Bijna alle crypto-startups zijn gebaseerd op een utopisch vergezicht. De toepassingen zijn vaak nog vaag, ondanks de blinkende potten goud op de tekentafel. Zo zijn er al muntjes die de notaris willen uitbanen, zijn er coins die het intellectueel eigendom vastleggen zonder tussenkomst van een merkenrechtenbureau en bestaan er muntjes die claimen uw gegevens in de blockchain op te slaan, opdat er geen derde partij uw gegevens kan exploiteren of kan doorgeven aan de overheid.

De meeste ideeën worden helaas zelden uitgewerkt tot een werkend procédé. Mensen die voor u een portemonnee kopen en deze op de gok volstorten zijn natuurlijk geen serieuze vermogensbeheerders, ook al schermen ze met kennis van de markt. We zeggen het niet weer: dat zijn graaiers. Kijk uit voor ze. Deze mannetjes in hun pakken weten het ook niet, omdat ze het niet kúnnen weten. Doe alleen zaken met crypto-handelaren die u achteraf kunt afrekenen over de winst.

Satoshi leerde ons: sloop de tussenpersoon, hou u aan aan deze regel. Denk zelf na, wees onverschrokken en handel soeverein. U vindt het allemaal wel ingewikkeld? Natuurlijk zijn er ook sites om uw achterdocht te testen. U wilt weten of u te maken heeft met oplichters? Klik hier. Als u de crypto-ondernemer zich niet fatsoenlijk kan presenteren of geen goed verhaal heeft dan heeft hij daar belang bij. Dan is hij een Madoff die u niet op zijn bruine ogen moet geloven.

5. Gok op de grote getallen en wees geëngageerd

U wilt instappen? Doe het alleen met geld dat u kan missen. Kleine bedragen leveren soms het meeste op, tenminste als u er vroeg bij bent. De ware crypto-capitalist zoekt naar muntjes die nu nauwelijks iets waard zijn en nog kunnen exploderen. Soms raketten crypto’s omhoog zonder enige aanleiding, soms stijgen ze als een luchtballon op omdat ze een middelvinger opsteken naar de industrie, zoals Dogecoin (een munt gebaseerd op een Japanse hond die viraal ging). Soms is kwajongensachtig baldadigheid (Tittiecoin) de reden voor een explosie van de waarde en soms is een munt briljant in zijn bescheidenheid en maatschappelijke relevantie.

Advertisment ad adsense adlogger