2017 is met afstand hét jaar van de cryptocurrencies en dat betekent dat bijna het altijd over Bitcoin ging. Crypto ging vol mainstream en Bitcoin kreeg alle aandacht. Daarnaast is Bitcoin per coin momenteel ook het meeste waard, namelijk meer dan 15.000 dollar. Toch is het eigenlijk niet de snelst groeiende cryptocurrency van het afgelopen jaar.
2017 was ook het jaar dat de zogenaamde initial coin offerings (ICO’s) een enorme hype waren. Met een ICO wil een bedrijf geld ophalen door het uitgeven van eigen tokens. Dit kan ook door een munt te lanceren boven op een andere blockchain, zoals die van Ethereum. Toch staat Bitcoin niet eens in de top 10 van snelst groeiende cryptocurrencies van 2017.
Natuurlijk is groei relatief. Mocht je 100 euro in Bitcoin willen stoppen, dan wil je natuurlijk wel weten hoe hard de munt de komende tijd groeit. Het draait namelijk niet zo zeer om hoeveel de munt waard is, maar hoeveel de munt gegroeid is. Hieronder een klein voorbeeldje;
Wat heb je liever?
Een coin die van 0,10 naar 1,10 euro groeit
of
Een coin die van 10.000 naar 13.000 groeit?
Het antwoord is natuurlijk de eerste coin. Met de eerste coin maak je natuurlijk 30 euro winst en bij de tweede coin “maar” 2,50 euro. Ontzettend belangrijk om te onthouden als je van plan bent om te investeren.
De groei van cryptocurrency in 2017
Maar even terug naar de groei in 2017. Bitcoin steeg in 2017 meer dan 1,000% in waarde en dit is echt een geweldige en bizarre prestatie. Maar wat veel mensen vergeten is dat de rest van cryptomarkt het minstens net zo goed doet.
Zoals eerder gezegd staat BTC niet eens in de top 10 van de snelst groeiende munten. Ripple staat op plek 1 en is gekroond tot de grote winnaar van 2017. Hieronder zie je de grootste groeiers onder cryptocurrency van 2017;
Ripple is dus de grote winnaar en heeft een waardestijging van maar liefst 36.000% behaald. En dan zijn er nog genoeg mensen die zich afvragen of je XRP wel een cryptocoin mag noemen.
De ranglijst is gebaseerd op cijfers van marktonderzoeker CoinMarketCap
De koers van Ripple bleef in 2017 lange tijd schommelen tussen de 10 en 20 eurocent per muntje. Ripple maakte de laatste weken van het jaar een enorme rally door vanwege een deal van Ripple Asia met 61 Japanse banken. De waarde ging over de twee euro per munt heen.
De Japanners gaan onderzoeken of met Ripple’s blockchaintechnologie creditcardtransacties sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Ook twee grote Zuid-Koreaanse banken zijn bij de pilot betrokken.
Ripple is binnen de crypto-industrie atypisch, omdat het bedrijf achter de munt actief samenwerkt met banken om internationale betalingen, transacties en bankafwikkelingen te versnellen. Ripple gaat uit van een gecentraliseerde in plaats van een gedecentraliseerde visie van munten als Ethereum en Dash.