Home Crypto Nieuws Rabo-klanten gebruiken technologie bitcoin

Rabo-klanten gebruiken technologie bitcoin

0
Rabo-klanten gebruiken technologie bitcoin

Rabobank opent als eerste Nederlandse bank een handelsplatform dat draait op de techniek achter de bitcoin. Mkb-klanten die in het buitenland zaken doen, kunnen via het blockchainsysteem we.trade hun contracten en betalingsovereenkomsten sluiten.

Het platform is in een jaar tijd ontwikkeld door IBM en negen banken, die samen in elf Europese landen actief zijn. Naast Rabobank zijn dit het Belgische KBC, het Scandinavische Nordea, Spaanse Santander, Italiaanse UniCredit, Britse HSBC en Société Générale en Natixis uit Frankrijk.

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen via deze banken op de website van we.trade digitaal koop- en betalingsovereenkomsten sluiten met klanten uit het buitenland.

Alternatief

Het vandaag live gegane systeem is volgens Joost Volker, lead product manager Import/Export bij Rabobank, een goed alternatief voor de traditionele, maar voor mkb’ers vaak complexe bancaire oplossingen. Het digitale systeem vervangt tegelijk de vaak grote papierstroom die gepaard gaat met internationale transacties.

„Daarbij is het veiliger”, verwijst Volker naar de techniek achter de blockchain van beveiligde ‘blokken’ informatie. „Via dit platform weet je zeker dat de afnemer een echt bedrijf is, omdat die klant is bij de aangesloten bank. Deze kan ook de betalingsverplichting overnemen. Dankzij die betaalzekerheid kan ook jouw bank weer makkelijker vooruit financieren om bijvoorbeeld de order te produceren.”

Cryptomunten

Blockchain werd enkele decennia geleden ontwikkeld om veilig digitale informatie uit te wisselen tussen partijen die elkaar niet (goed) kennen. De techniek leverde als bekendste innovatie cryptomunten op, zoals de bitcoin en de ripple. De financiële sector ziet in blockchain een manier om zakendoen sneller, gemakkelijker, goedkoper én veiliger te maken.

Maar vooralsnog is het nog niet tot echte nieuwe producten gekomen. ING en ABN Amro deden begin dit jaar samen met Société Générale een proef met een handelstransactie met voedsel via blockchain. Een normaal elf tot veertien dagen durende transactieduur van een transport sojabonen van Zuid-Amerika naar China werd gereduceerd naar slechts vijf.

Vertrouwensprobleem

Het handelssysteem van we.trade lost volgens Volker een soort vertrouwensprobleem op voor met name kleine bedrijven die buiten de landsgrenzen zaken willen doen: „Met buitenlandse klanten moet je eerst op papier een overeenkomst sluiten, voor de productie, levering en betaling. Daarna moet je elkaar steeds op de hoogte houden van de status in dit proces, waarbij je ook niet helemaal zeker bent dat je betaald wordt door de nieuwe klant die je niet kent. Dat risico kun je op deze manier omlaag brengen. Het is ook zeer geschikt voor nationale transacties, waarin de bank eigenlijk een soort vertrouwens- en garantiepartij is.”

Na een ontwikkel- en testperiode van ongeveer een jaar, heeft Rabobank nu een twintigtal mkb-klanten aangesloten op we.trade. Één van de eerste klanten is Cotap, een in Genemuiden gevestigde vloerbedekkingsbedrijf dat naast Nederlandse nu ook aan Belgische klanten levert. Het bankenconsortium wil we.trade de komende maanden eerst uitbreiden met andere banken en landen waarin die actief zijn, voor er andere partijen op de blockchain worden aangesloten.

Advertisment ad adsense adlogger