Home Crypto Nieuws ‘Overheid moet met eigen cryptomunt komen’

‘Overheid moet met eigen cryptomunt komen’

0
‘Overheid moet met eigen cryptomunt komen’

De Nederlandse overheid zou werk moeten maken van een eigen cryptomunt. Op die manier zou het monetair systeem veel beter kunnen worden. Dat zeiden voorstanders van de cryptomunt vandaag, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

,,Het huidige monetaire systeem stamt uit de 20e eeuw”, zei Rutger van Zuidam van softwareontwikkelaar Dutchchain. ,,Uit de tijd voor internet. Het maakt gebruik van papier om vertrouwen te regelen. Dat systeem voldoet niet meer. We hebben een nieuw systeem nodig.”

Thomas Bollen, uitgenodigd vanuit zijn rol als journalist voor Follow the Money, stelt dat cryptomunten een uitstekend alternatief zijn voor giraal geld. ,,Giraal geld staat aan de basis van de instabiliteit van ons financiële stelsel. Het is gebaseerd op schulden. Giraal geld wordt niet door een publieke instantie uitgegeven, maar door banken. Als de bank omvalt, ben ik mijn geld kwijt. Cryptomunten staan op naam. Dat ben ik niet kwijt als de tegenpartij omvalt.”

Bollen ziet een rol voor de overheid. ,,Als ik mijn belasting kan betalen met een digitale munt van de overheid, heb ik de bitcoin niet nodig. Dan kan ik die gewoon op eigen risico gebruiken.”

DNB-coin

We zijn heel kritisch over de vraag of we met een eigen digitale munt moeten komen

Petra Hielkema, DNB

Vanuit de politiek toonde onder meer de SP interesse in de munt, die door het nieuwe Kamerlid Mahir Alkaya ‘DNB-coin’ werd genoemd. De Nederlandsche Bank (DNB) liet tijdens de hoorzitting weten dat er een aantal experimenten met digitale munten loopt.

DNB komt voorlopig tot de conclusie dat de munt technisch gezien nog niet goed functioneert. Onder meer de transactiesnelheid is te laag. ,,We kijken er met onze collega centrale banken wel naar”, zegt hoofd betalingen Petra Hielkema. ,,Maar het gaat iets doen met de stabiliteit van het financiële systeem. Er zijn allerlei vragen die nog niet beantwoord zijn. Daarom zijn we heel kritisch over de vraag of centrale banken zelf al een digitale munt moeten uitgeven.”

In andere landen wordt al gewerkt aan een cryptomunt van rijkswege. Zo wil Rusland een digitale roebel invoeren, onder meer om sancties te omzeilen. Zweden is misschien wel het verst gevorderd, en introduceert de e-Krona volgens analisten van zakenbank HSBC mogelijk al dit jaar. Het gebruik van cash loopt in Zweden snel terug. Inwoners van het land zijn daardoor bijna volledig op private banken aangewezen voor hun geld. Daarom wil de centrale bank ze een alternatief bieden.

In die hoorzitting krijgen verschillende partijen de kans hun mening te delen met de politiek. Mensen uit de cryptosector deden hun best om te wijzen op de gigantische kansen die cryptomunten en onderliggende blockchaintechnologie bieden. Critici, waaronder de toezichthouders, wijzen op de grote risico’s die beleggingen in bitcoins en andere munten met zich mee brengen. Ook wijzen ze op het gevaar van misbruik door criminelen.

Ook vanuit de Tweede Kamer zijn daar zorgen over. Toch lijkt de Kamer te willen voorkomen dat deze negatieve uitwassen ervoor zorgen dat ‘het kind met het badwater wordt weggegooid’. ,,Als nu de bitcoin instort en mensen raken al het geïnvesteerde geld kwijt , dan bestaat het risico dat we er helemaal mee stoppen”, zegt Kamerlid Roald van der Linde (VVD).

Hij zou graag zien dat de toezichthouders aangeven op welke punten betere regulering nodig is, zodat ze hun werk kunnen doen. Coalitiepartner CDA sluit zich bij die oproep aan.

Advertisment ad adsense adlogger