Home Crypto voor Beginners Manieren om cryptocurrency te minen

Manieren om cryptocurrency te minen

0
Manieren om cryptocurrency te minen

Er zijn twee manieren om in het bezit te komen van cryptocurrency: kopen of minen. Deze laatste methode wordt steeds populairder, omdat je hiermee ‘gratis’ munten krijgt. Het kost wel een kleine investering, maar deze verdien je er vaak binnen een half jaar weer uit. We bekijken wat je nodig hebt voor het zelf minen van cryptocurrency en hoe het met de kosten zit.

Wat is minen?

Allereerst de vraag: wat is minen? Alle transacties van cryptocurrency worden bijgehouden op een blockchain. Dit is een database dat wordt bijgehouden door een netwerk van computers. Iemand die zijn computer inzet voor het verwerken van transacties op de blockchain, wordt een miner genoemd.

Voor het bijhouden van de blockchain is veel rekenkracht vereist. Dit kost niet alleen tijd maar vooral aardig wat stroom. Om deze kosten er weer uit te halen worden miners beloond met nieuwe cryptomunten. Wie bijvoorbeeld de blockchain van Bitcoin bijhoudt, zal na een x- aantal transacties beloond worden met een Bitcoin.

Maximaal aantal nieuwe munten

Het is niet zo dat er een onbeperkt aantal nieuwe cryptomunten als beloning vrijkomt. Bij veel munten komen er maar een aantal per dag vrij. Hierdoor is het voor miners belangrijk om als eerste de munten van die dag te krijgen. Wie meer computers inzet, maakt een grotere kans om beloond te worden. Doordat er steeds meer miners bijkomen wordt het ook steeds moeilijker om aanspraak te maken op deze beloning.

Of en wanneer iemand beloond wordt hangt ook af van de moeilijkheidsgraad. Zo ligt de moeilijkheidsgraad van Litecoin een stuk lager dan die van Bitcoin. Juist omdat de koers van Bitcoin veel hoger ligt, blijft het minen van deze cryptomunt veel aantrekkelijker.

Aan de slag: zelf cryptocurrency minen

Om zelf cryptocurrency te minen heb je in ieder geval een computer nodig. Vroeger was dit goed te doen met een laptop of simpele huiscomputer. Tegenwoordig heb je een echte mining computer nodig, deze kan het zware werk beter aan. Ben je toch van plan om te minen met je huiscomputer? Houd er rekening mee dat het minen dan veel tijd en geld kost: waarschijnlijk meer dan het je oplevert.

Mining computer kopen

Een goede mining computer kost al gauw vanaf €3000. De betere lopen zelfs op tot meer dan €6000. Er is een periode geweest dat er een run was op mining computers. Hierdoor waren deze alleen nog in het buitenland verkrijgbaar. Nu zie je ze langzaam op Marktplaats verschijnen.

Minen in de kelder of op zolder

Er wordt tijdens het minen veel van de processor gevraagd. Dit hoor je niet alleen aan het lawaai, ook voel je het aan de warmte van het apparaat. De ventilator draait overuren en dat produceert het nodige geluid. Daarnaast is het vaak nodig om de computer en de ruimte extra te koelen. Dit gebeurt door middel van externe ventilators. Ook deze produceren een hoop lawaai. Ga dan ook niet in de woonkamer minen: op zolder, in de kelder of de garage heeft niemand er last van.

Software mining pakket

Zelf cryptocurrency minen kan alleen met een software mining pakket. Deze software zorgt ervoor dat je computer de rekenkracht op de juiste manier inzet.

Alleen of samen minen

Alleen minen is alleen rendabel wanneer je een goede mining computer hebt (liefst nog meerdere). In een mining pool komen meerdere miners samen. Hierbij wordt de rekenkracht van alle computers gebundeld. De opbrengst wordt verdeeld onder alle deelnemers, plus een gedeelte voor de eigenaar van de mining pool.

Ook cryptofarms worden steeds populairder. Dit zijn ruimtes die volstaan met mining computers. Tegen een laag maanbedrag wordt de computer in een cryptofarm ondergebracht. Je hebt dan geen omkijken naar het onderhoud van de computer, maar ook niet naar de stroomkosten. Deze kosten zitten immers al in het maandbedrag inbegrepen. Afhankelijk van de cryptofarm betaal je maandelijks tussen de €50 en €200.

Wil je echt goedkoop minen? Plaats je computer dan in een land met lage stroomkosten. In China staan de grootste cryptofarms. Binnen Europa is het goedkoop minen in landen als Finland en Zweden.

Bitcoin mining Nederland

Op zoek naar Bitcoin mining Nederland? Dit kon eerder bij Koinz Trading, een Nederlandse cryptofarm. Deze is na een aantal aangiftes van oplichting failliet verklaard.

Bitcoin mining inkomstenbelasting

Over je Bitcoins of andere cryptomunten betaal je belasting. Cryptomunten worden niet als loon uit inkomsten gezien dus met de inkomstenbelasting heb je als particulier niet veel te maken. Wel is het vermogen en dien je dit aan te geven bij de jaarlijkse aangifte.

Run je een cryptofarm en ontvang je een vergoeding voor de diensten die je aanbiedt? Dan krijg je wel weer te maken met de inkomstenbelasting

Welke cryptomunt minen?

Er wordt vaak beweerd dat het minen van Bitcoin niet meer rendabel is. Toch klopt dit niet. Het minen van 1 Bitcoin kost ongeveer €4000. Met de huidige koers van €10.000 betekent dit nog altijd een winst van €6.000. Pas wanneer de koers onder de €5000 zakt, wordt het minen van Bitcoin minder interessant.

Houd er rekening mee dat het minen van een hele Bitcoin niet op één dag is gedaan. Afhankelijk van de mining computer en het aantal stuks dat je inzet, duurt het minen van een enkele Bitcoin enkele maanden tot meer dan een jaar. Bij andere cryptomunten kan dit sneller gaan, maar is ook de opbrengst lager.

Advertisment ad adsense adlogger