Home Crypto Nieuws Elon Musk is helemaal klaar met crypto-oplichters

Elon Musk is helemaal klaar met crypto-oplichters

0
Elon Musk is helemaal klaar met crypto-oplichters

Tesla-ceo Elon Musk duikt continu op als ‘ethereum-fan’, maar het zijn allemaal scams bedoeld om mensen op te lichten.

Het lijkt net echt. De tweet van de Elon Musk-imitator. Het bericht zit namelijk onder een tweet van de échte Musk. De nep-Musk vraagt om 0.2 tot 3 ether over te maken en belooft vervolgens 3 tot 20 ether terug over te maken. Eén ether is op dit moment 864 dollar waard. Wie goed kijkt, ziet dat het om een bedrieger gaat. Het Twitter-account heeft een extra ‘m’.

Twitter heeft het account van de nep-Musk inmiddels offline gehaald. Maar deze blogger heeft de crypto-rekening nog en op basis daarvan kun je zien hoeveel de bedrieger heeft binnengehaald: meer dan 170 ether, wat neerkomt op ruim 146.000 dollar.

Het is zeker niet de eerste keer dat er een nep-Musk opduikt die mensen ethers afhandig probeert te maken. Begin deze maand schreef Buzzfeed al over bedriegers die niet alleen de Tesla-ceo, maar ook de Amerikaanse president nadoen op Twitter om zo rijk te worden.

Twitter-baas

De echte Musk is er klaar mee. Hij heeft de ceo van Twitter, Jack Dorsey, inmiddels een bericht gestuurd over de ether-spam die in zijn naam verspreid wordt. Maar het heeft nog weinig opgeleverd, zegt Musk in een tweet.

Een woordvoerder van het Twitter laat aan RTL Z weten dat het bezig is om het bedrog pro-actief op te sporen en te voorkomen. Of Twitter, net als Facebook, ook cryptovaluta-advertenties gaat verbieden, wilde de woordvoerder niet zeggen. Ook gaat het bedrijf niet in op de details van het ‘proactieve’ detectiebeleid.

Oprichter Ethereum ook boos

Musk is niet de enige die zich ergert aan de oplichterij op sociale media. De oprichter van Ethereum zelf, Vitalik Buterin, maakt zich zorgen over het ether-bedrog op Twitter. Zijn naam en foto worden regelmatig gekopieerd om vervolgens mensen te vragen om geld over te maken.

Buterin waarschuwde, opvallend genoeg, eerder ook nog voor het kopen van cryptovaluta in het algemeen. De koersen kunnen gewoon nog ‘bijna naar nul’ gaan, denkt hij. Traditionele beleggingen zijn volgens hem een beter idee, als het om je spaarcenten of pensioen gaat.

Nep-ICO’s

Niet alleen nep-varianten van beroemde mensen worden gebruikt voor het bedrog. Ook worden er tal van websites uit de hoge hoed getoverd om zo mensen om de tuin te leiden. Bijvoorbeeld om te doen alsof je al in kunt stappen bij de cryptobeursgang van messaging-app Telegram.

Facebook nam in januari drastische maatregelen: het sociale netwerk besloot alle advertenties met betrekking tot cryptovaluta en beursgangen te verbieden. Volgens het bedrijf worden financiële producten als cryptocurrency, binaire opties en initial coin offerings (ICO’s) vaak geassocieerd met misleidende en risicovolle praktijken.

Klachten over reclames

Bij de Reclame Code Commissie (RCC), de stichting waar consumenten misleidende reclames kunnen melden, hebben ze nog geen meldingen binnengekregen over cryptovaluta-advertenties, aldus een woordvoerder aan RTL Z.

Bij de Britse collega’s van de RCC zijn wel een tiental meldingen binnengekomen, maar daar is in geen van de gevallen een vervolgonderzoek uit voortgekomen, schrijft Coindesk vandaag.

Toezichthouders

Sommige toezichthouders in het buitenland overwegen extra regels op gebied van reclame-uitingen over cryptovaluta, aldus de cryptonieuwswebsite. Onder meer een Franse beurs-toezichthouder wil advertenties over cryptoderivaten beteugelen.

Amerikaanse toezichthouders zijn van plan om te gaan checken of frauduleuze cryptobedrijven ook misleidende advertenties hebben geplaatst. RTL Z heeft ook contact opgenomen met de AFM, om te vragen naar beleid met betrekking tot cryptovaluta-reclame, maar die was nog niet in de gelegenheid om te reageren.

Advertisment ad adsense adlogger