Home Bitcoin De reden waarom de transactiekosten van Bitcoin aan het dalen zijn

De reden waarom de transactiekosten van Bitcoin aan het dalen zijn

0
De reden waarom de transactiekosten van Bitcoin aan het dalen zijn

Waar de hoge transactiekosten bij Bitcoin al een tijdje een probleem zijn, zien we ze de laatste tijd verrassend genoeg weer dalen. Door de populariteit van de cryptocurrency stegen de transactiekosten de pan uit, maar sinds eind december gaan ze weer omlaag. De vraag is natuurlijk waarom dat zo is. Hier is geen kant en klaar antwoord op te geven, maar er zijn verschillende theorieën.

Gebruikers zijn hoge transactiekosten zat

Eén theorie is dat mensen de hoge transactiekosten zo zat waren, dat ze hun heil elders gingen zoeken. Dit zou als gevolg hebben dat het netwerk minder belast is en de transactiekosten daarom dalen. Ryan X. Charles, oprichter van een startup Yours die bouwt op Bitcoin Cash, geeft aan dat Bitcoin door de hoge transactiekosten nutteloos is voor kleinere transacties en mensen dus Bitcoin vaarwel zeggen.

De startup van Charles maakte eerst ook gebruik van de Bitcoin blockchain, maar op een gegeven moment verhuisde hij het bedrijf naar alternatieve blockchains, voor hij bij Bitcoin Dash belandde. Charles zou een punt kunnen hebben. Zo ondersteunt Stripe, die betalingen verwerkt, vanaf januari geen Bitcoin transacties meer door de hoge kosten. Het zou aan de andere kant kunnen dat gebruikers niet weggaan maar gewoon minder transacties uitvoeren. Volgens blockchain.info data is het aantal transacties gedaald van 400.000 per dag in december naar het huidige aantal transacties van 200.000 per dag.

Als gebruikers inderdaad wel overstappen van de Bitcoin blockchain naar iets anders, is het niet duidelijk waar ze dan wel heen gaan. Het is namelijk niet zo dat er ergens anders opeens veel meer transacties worden verwerkt. De logische keuze zou zijn om over te stappen naar Bitcoin Cash, wat wordt gezien als een goedkoper Bitcoin alternatief. Bitcoin Cash heeft echter maar 10 procent van het aantal transacties dat Bitcoin heeft.

Transacties opsplitsen

Andere mensen zijn weer van mening dat de lagere kosten te maken hebben met SegWit (Segregated Witness). Segwit verhoogt de verwerkingssnelheid van transacties door de informatie van de transacties te scheiden van de digitale handtekening. Het wordt gezien als een betere verdeling van de transacties binnen de Bitcoin blokken. Door het verhogen van de transactiesnelheid, zouden meer transacties per tijdseenheid verwerkt kunnen worden en zouden inderdaad de transactiekosten dalen.

Armin von Bitcoin, populair Twitter figuur, geeft aan dat de dalende kosten inderdaad een teken zijn dat SegWit steeds meer wordt geïmplementeerd. Een probleem met deze theorie is dat het echter niet het drastisch verminderde aantal transacties verklaart. SegWit zorgt ervoor dat transacties sneller worden verwerkt, niet dat er minder transacties zijn.

Transacties samenbundelen

Een andere verklaring voor het fenomeen zou kunnen zijn dat de zogenaamde batching technologie meer wordt toegepast. Hierbij worden transacties samengebundeld tot één transacties, waardoor er meer ruimte overblijft op de blockchain. Dat zou volgens BitGo CEO Mike Belshe aan de hand zijn. Belshe is van mening dat de stijgende transactiekosten ervoor hebben gezorgd dat een paar grote verwerkers van transacties gedwongen waren om over te gaan op batching.

Coinbase heeft inderdaad in het verleden aangegeven bezig te zijn met de technologie en onlangs liet ook de cryptocurrency beurs ShapeShift weten dat ze nu de batching technologie gebruiken.

Combinaties van alles

Uiteraard zou het ook zo kunnen zijn dat een combinatie van de bovengenoemde oorzakend reden is voor de dalende transactiekosten. In ieder geval zouden lagere transactiekosten goed zijn voor Bitcoin en zou het ervoor kunnen zorgen dat er weer meer mensen bezig gaan met de cryptocurrency. Als de verlaagde kosten echter te maken hebben met mensen die weg zijn gegaan, zouden de transactiekosten natuurlijk weer stijgen naarmate er meer transacties verwerkt moeten worden.

Blijvende oplossing

Waar veel mensen een blijvende oplossing in zien is het Lightning Network. XO Media CEO John Carvalho en Bitcoin ontwikkelaar Meni Rosenfeld denken dat het Lightning Network voor blijvend lage transactiekosten kan zorgen. Het systeem zorgt er namelijk voor dat de transacties niet meteen op de blockchain worden verwerkt.

Ergens anders worden de transacties samengebundeld en uiteindelijk worden groepen transacties in één keer verwerkt op de Bitcoin blockchain. Het Lightning Network zou echter wel voor een ander probleem kunnen zorgen.

Als de kosten erg laag worden, zouden ze te laag kunnen zijn om de kosten van het mijnen te compenseren wanneer het netwerk eindelijk alle 21 miljoen coins heeft gemijnd. Op het moment zouden er bijna 17 miljoen coins in omloop zijn.

Niet alleen de transactiekosten dalen, maar ook de waarde van Bitcoin zelf lijkt opnieuw aan een daling begonnen te zijn. Ook hierover zijn de meningen verdeeld en experts twisten over de oorzaak.

Advertisment ad adsense adlogger