Home Crypto Nieuws ’Crypto is grootste ongereguleerde markt ter wereld’

’Crypto is grootste ongereguleerde markt ter wereld’

0
’Crypto is grootste ongereguleerde markt ter wereld’

Financiële markten worden in hoog tempo digitaler en grensoverschrijdender. Een voorbeeld hiervan is de toenemende populariteit van cryptomunten. Beleggers stappen steeds vaker hierin, ook vanwege de lage rente.

Dat bleek bij de presentatie van het jaarverslag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). „De financiële sector innoveert razensnel en over landsgrezen heen”, zei voorzitter Merel van Vroonhoven. „Dat kan goed uitpakken voor beleggers. Voor wie financieel advies eerst buiten bereik was, kan dat nu op een goedkopere manier worden aangeboden via robotisering.” Maar het betekent volgens de voorzitter ook dat financiële markten vatbaarder zijn voor manipulatie.

Cryptomunten

Een van de ontwikkelingen waar de AFM het afgelopen jaar volop mee bezig was, was de opkomst van cryptovaluta zoals bitcoin, en initial coin offerings (ico’s). Dat is een combinatie van een crowdfundingsactie en een beursgang, waarbij investeerder in ruil voor kapitaal beloond wordt in nieuwe cryptomunten.

Dat valt buiten het toezicht van de AFM, maar de beurswaakhond heeft consumenten hier regelmatig voor gewaarschuwd. Volgens de AFM zijn cryptomunten de grootste ongereguleerde markt ter wereld, waar beleggers lang niet altijd goed geïnformeerd zijn over de risioc’s. „Een ico kan toegevoegde waarde bieden. Maar vaak gaat het kortetermijnbelang van de aanbieder boven het langetermijnbelang van de investeerder.”

De beurswaakhond werkt daarom veel samen met de Europese toezichthouder Esma om te onderzoeken of er meer regulering voor cryptomunten moet komen. Wanneer er duidelijkheid is over dit toezicht, kan de AFM nog niet zeggen.

Advertisment ad adsense adlogger