Home Bitcoin Bitcoin tuimelt naar $8500

Bitcoin tuimelt naar $8500

0
Bitcoin tuimelt naar $8500
Bitcoins and a ten pound note are seen in this illustration picture taken September 27, 2017. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC154057B230

De bitcoin verliest razendsnel waarde. Vrijdag ging er opnieuw 5% van de prijs af, na verlies donderdag van 12%. De munt is nog $8500 waard, tegen $19.000 in december.

Volgens marktvorsers stappen veel beleggers uit, vanwege de hoogtevrees en zorgen om fraude.

„De prijs was te hoog”, volgens Andrew Se van marktonderzoeker Cryptoprofile. Hij voorziet de komende tijd een nog grotere daling van de munt.

Bitcoin verloor over de maand januari volgens de veel gebruikte marktplaats Coinmarketcap $44,2 miljard aan beurswaarde. Op 18 december noteerde de munt zijn piek bij $19.511 per stuk.

Tik ECB

Boosdoeners zijn volgens experts vooral de verdere beperkingen die beurzen en overheden invoeren om de munten als alternatief voor het bankensysteem te mogen verhandelen.

Donderdagavond kwam een volgende tik. De econoom Ewald Nowotny, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank en president van de Nationale Bank van Oostenrijk, meldde zich te hebben bedacht.

Lange tijd beschouwde hij het de uitdrukkelijke verantwoordelijkheid van particuliere beleggers zelf of ze met de munten kunnen omgaan. Bij groot verlies zouden ze nooit hun overheid kunnen aanspreken.

Chinese aanpak

,,Maar bitcoins zijn niet transparant ontworpen, ze zijn daarmee geschikt voor witwaspraktijken”, verklaarde hij zijn steun voor een verbod in Europa. Hij scherpte hiermee zijn waarschuwing van half december aan. De Europese Unie begon vorig jaar al met het aantrekken van de regels voor online marktplaatsen die niet onder toezicht werken en is fel op witwassen.

„Mij bevalt wat de president van de Chinese centrale bank zei: bitcoins zijn niet gemaakt voor monetair beleid in China, maar voor de politie.”

Rechtszaken

In Nederland werd deze week tegen twee verdachten wegens het omwisselen van bitcoins, afkomstig uit drugshandel, zes jaar gevangenisstraf geëist, eveneens wegens witwassen.

India voegde zich donderdag al bij China, dat in december vorig jaar feitelijk een totaalverbod voor de bitcoinhandel en financiële derivaten hierop heeft afgekondigd. De regering van India beschouwt cryptomunten als illegaal en zegt alle maatregelen te nemen om betalingen daarmee uit te bannen.

Zuid-Korea legt de crypto’s eveneens aan banden: het blokkeert alle anonieme transacties, waarmee het overgrote deel van de digitale munten op de exchanges, de marktplaatsen, worden bedoeld. Ook de Filippijnen kwamen in het geweer.

Facebook zette donderdag een stop op alle promotie en verkopen van cryptomunten. Die zouden te vaak in verband worden gebracht met illegale praktijken, aldus topman Mark Zuckerberg.

Groei crowdfundacties

Ondertussen is sinds december vorig jaar de handel in termijncontracten op de prijsverandering van digitale munten legaal bij grote beurzen als de CBOE en CBE.

Het aantal initial coin offering, een soort crowdfundacties voor geld in ruil veelal voor uitgegeven token-munten, neemt dagelijks toe. De instroom van cash groeit explosief.

Advertisment ad adsense adlogger