Home Bitcoin Bitcoin klimt langzaamaan weer omhoog

Bitcoin klimt langzaamaan weer omhoog

0
Bitcoin klimt langzaamaan weer omhoog

De bitcoinprijs herstelt. Na de dramatische neergang deze week tot $9100 van bijna $20.000 half december, is de munt geklommen tot boven $12.000.

De munt gaat fors in waarde op en neer. Na de val dinsdag veerde de munt woensdagavond terug. Over 24 uur staat er weer 12% winst, zo’n $20 miljard extra. Handelaren zien de toestroom van ’koopjesjagers’.

De voorzitter van de Zuid-Koreaanse toezichthouder, waar bovenmatig veel in de munten wordt gehandeld, heeft erkend dat het „not realistically possible” zal zijn om de cryptohandel totaal te verbannen.

Na eerdere meldingen van de Zuid-Koreaanse minister van Justitie Park Sang-ki dat er concrete regels voor een totaalverbod komen, zakten koersen dinsdag in, maar veerden na de uitspraak van de toezichthouder fors op. Ook de minister van Financiën in het land keerde zich tegen de ingreep. Hij benadrukt het belang van economische vernieuwing.

De Duitse Bundesbank meldde donderdag bovendien dat regulering alleen in internationaal verband kan lukken, en niet zoals Frankrijk deze week suggereerde, op het niveau van individuele staten.

Ook andere veel gebruikte munten gingen over twee dagen omhoog, zoals ethereum (+20%), ripple (+48%), Bitcoin Cash (+15%) en Cardano (+34%), volgens noteringen bij Coindesk.

Actie tegen crypto’s

De munt ging eerder door de volgens technisch analisten belangrijke grens van $13.300 per stuk. Aanleiding vormde een nieuwe serie ingrepen en aankondigingen van China en Zuid-Korea. In China waren crowdfundacties waarbij investeerders tokens of cryptomunten krijgen al verboden. De belangrijkste G20-economieën komen waarschijnlijk in maart met een gecoördineerde actie tegen cryptomunten.

Sinds de zomer van 2017 kwamen grotere beleggers in de cryptomunten. Vanaf december boden twee beurzen beleggers ook de kans om te gokken op een stijging en daling van de prijs. Sindsdien ging bitcoin van bijna $20.000 per stuk naar $9100.

Waarschuwing

De Europese toezichthouder voor financiële markten ESMA vreest de grote schommelingen en de verliezen bij particulieren die hier meer rendement in zien dan in hun spaarrente. ESMA liet donderdag doorschemeren dat het zint op nadere ingrepen tegen producten waarmee particulieren beleggen in bitcoins en soortgenoten.

Bitcoin draait op de blockchain, een online netwerk tussen gebruikers met unieke transacties zonder interventie van banken. De blockchain wordt gezien als zeer kansrijk voor talloze toepassingen die tussenpersonen uitschakelen en bijvoorbeeld aan- en verkopen tussen particulieren onderling, net als voor bedrijven, veilig mogelijk maken.

Advertisment ad adsense adlogger