Home Bitcoin ’Bitcoin kan internet plat leggen’

’Bitcoin kan internet plat leggen’

0
’Bitcoin kan internet plat leggen’

Bitcoin is een ramp voor de planeet, is instabiel en potentieel in staat „om internet tot stilstand te brengen”. Die waarschuwing uit de Bank of Internation Settlements (BIS), de bank voor centrale banken.

De bank was al kritisch over het effect van cryptomunten zoals de bitcoin. In een nieuwe studie naar het effect dat de munten op het stelsel hebben, is de kritiek alleen maar toegenomen.

De munt lijdt onder een groot aantal tekortkomingen, aldus de onderzoekers. Omdat die niet centraal wordt uitgegeven, is een bitcoin per definitie niet stabiel.

Dat wordt niet beter meteen een nieuw protocol of softwareprogramma om de munt te maken, stelt BIS eveneens.

Energievreter

De productie van de bitcoin, die maandagmiddag een procent in waarde terugzakte tot $6477 per stuk, vreet net als die van andere crypotmunten veel rekencapaciteit en vooral veel energie.

Dat gaat ten koste van de efficiency, de kosten lopen al enige tijd enorm op ondanks energiezuinigere pc’s.

Momenteel kost het ’mijnen’, het digitaal vervaardigen van de munten, net zoveel als de stroom die heel Zwitserland verbruikt, aldus BIS.

De munten worden verhandeld op een digitaal logboek, dat transacties volgtijdelijk en uniek vastlegt. Het stroomverbruik om dit netwerk continu in de lucht te houden groeit doorlopend en legt een groot beslag op energiebronnen, stelt de bank voor alle centrale banken.

Dat gaat veel verder dan opslag alleen, stelt BIS. De transacties zijn straks alleen met grote computers mogelijk, en dat stroom- en capaciteitsgebruik kan uiteindelijk het internet tot stilstand brengen.

Advertisment ad adsense adlogger