Home Bitcoin ’Bitcoin is risico voor ondernemer’

’Bitcoin is risico voor ondernemer’

0
’Bitcoin is risico voor ondernemer’

Wie als ondernemer vanuit zijn bv belegt in bitcoins en vergelijkbare cryptomunten, loopt bij het klappen van de bubbel het risico dubbel verlies te lijden.

Niet alleen verdampt de inleg, maar de kans bestaat dat de Belastingdienst dit verlies als onzakelijk zal beschouwen, waardoor het niet ten laste van de bv kan worden genomen.

Voor dit nog sterk onderbelichte risico waarschuwt fiscaal adviseur Pim van Rijswijk van de VRB Adviesgroep. Het bedrijf trekt aan de bel omdat het veel vragen van directeur-grootaandeelhouders (dga) krijgt die in bitcoins willen stappen.

Dividenduitkering

,,Stel, je investeert vanuit je bv €100.000 in bitcoins. Aanvankelijk boek je winst, maar dan barst de bubbel”, aldus Van Rijswijk. ,,Dan ben je die ton kwijt en zal de fiscus het verlies vanwege het sterk speculatieve karakter van de bitcoin mogelijk als onzakelijk aanmerken. Het ziet de investering als een privé-onttrekking en die mag niet worden afgeboekt. De investering wordt gekenmerkt als dividenduitkering, waarover moet worden afgerekend.”

Advertisment ad adsense adlogger