Bitcoin is in 2017 niet het woord van het jaar, want daarvoor bestaat deze digitale munteenheid alweer te lang, maar zou de titel ergens wel verdienen. Duidelijk is nu namelijk dat dit cryptogeld – als we alle berichtgeving goed lezen – nog steeds door het dak gaat. De verdeeldheid en de meningen zijn niet te filmen.
De criticasters roepen zo hard mogelijk dat hij echt gaat klappen, dat het niets meer is dan gebakken lucht, en dat iedereen straks zijn geld kwijt is. Zelfbenoemde bitcoin-experts en futuristen roepen als tegenkracht dat de waarde van de bitcoin zomaar naar de ton kan oplopen. Zij die twijfelen verwachten dat de Bitcoin wel ergens in het midden zal komen te leggen. Maar goed: wij gaan ervan uit dat die bitcoin nog steeds als een malle blijft stijgen.
Bitcoin: een loterij?
Als dat laatste waar is, dan hebben we aan het einde van het jaar meer miljonairs dan dat er ooit via de Staatsloterij rijk zijn geworden. Datzelfde geldt ook voor de Postcodeloterij. Grote straatprijzen zijn eveneens rijkmakend (als je maar genoeg postcodeloten bezit) maar het meeste geld lijkt nu toch te worden verdiend met de bitcoin. Je kunt zeggen dat in alle gevallen het alles of niets is.
Met een staatslot kun je heel klein beetje geld verdienen of heel veel. Zo’n beetje alles of niets dus. Als je geen enkel winnend getal hebt, is je geïnvesteerde vermogen meestel niet meer dan een veelvoud van 25 euro weg. En dat kan ook dus ook bij de Bitcoin of alle equivalenten van deze digitale munteenheid.
Leuk is dat je in alle rijk makende situaties nooit het geld echt gaat zien. Als je ‘een miljoentje’ wint in de Staatsloterij kun je in jouw bank-app zien dat je bankrekening plotseling uit zeven cijfers voor de komma bestaat. Als je nu een veelvoud van 25 euro investeert – zeg maar het honderd of duizendvoudige – zie je ook op 31 december zeven cijfers in je ‘wallet’ staan. Die kun je dan overboeken naar je rekening waarna die er hetzelfde uitziet als bij het winnen van de Staatsloterij. Er is op dit punt dus geen enkel verschil.
Het echte verschil zit in de investering. Je maakt met tien staatsloten immers meer kans op een geldprijs dan met één lot. Je maakt met 250 euro aan investering in een e-currency nu eenmaal meer kans op een hogere winst dan met 25 euro. En nogmaals – onthoud dit goed! – als je de Bitcoin probeert te begrijpen: je ziet het alleen aan je bankrekening.
Je hebt veel meer plezier van de bitcoin
Maar goed, als de criticasters gelijk hebben moet je zeker nu niet meer instappen in welke digitale munt dan ook. Het is gokken zeggen ze. En dan is een straatje kopen in de Staatsloterij ogenschijnlijk best veilig, al heb je waarschijnlijk er minder lol aan.
Bij de Staatsloterij heb drie minuten lol als de trekking begint (of wanneer je op Nieuwjaarsdag naar de uitslag googelt). Met een crypto currency krijg je bijna ieder uur een alert van de koers en heb tijdens de feestdagen volop pret.
Prettige feestdagen: vergeet vooral niet plezier te hebben, of dit nu met staatsloten is of met de bitcoin. Je vrienden en familie zijn echt belangrijker dan welke loterij dan ook.