Home Bitcoin ‘Bitcoin is een van de meest briljante scams ooit’

‘Bitcoin is een van de meest briljante scams ooit’

0
‘Bitcoin is een van de meest briljante scams ooit’

Sommige investeerders zien Bitcoin als de heilige graal, anderen zijn zeer kritisch. De bekende hedge fund manager Paul Singer kun je onder die laatste categorie scharen. Hij is de oprichter van Elliott Management. De beste man weet dus alles van investeren, assets en risico’s nemen. Toch is hij absoluut geen fan van cryptocurrency. Althans, als investering.

‘Bitcoin is meest briljante scam ooit’

En dan hebben we het niet over subtiele kritiek. De Amerikaan schrijft de technologie af als pure fraude: “Wanneer de geschiedenisboeken worden geschreven, zullen cryptocurrencies waarschijnlijk beschreven worden als een van de meest briljante scams ooit.” Dat zei Singer in een memo naar zijn cliënten, in januari.

Daar blijft het echter niet bij. Volgens hem zijn de digitale munten “niet slechts een bubbel. Het is niet alleen fraude. Het is wellicht de uiterste limiet, de ultieme expressie, van de neiging van mensen om zich vast te klampen aan ether en de hoop, om het vervolgens niet meer los te laten.” Oftewel, we storten ons blind op lege lucht.

Sinds zijn recente opmerkingen is er weer een lichtje aan het einde van de tunnel. Bitcoin klimt weer naar de 12.000 dollar, na in januari in waarde gehalveerd te zijn. Ondanks verdere kritiek van sceptici. De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs zei eerder deze week nog dat de kans zeer groot is dat sommige cryptocoins in de komende tien jaar nul dollar waard gaan worden. Helemaal niks dus.

Met het grote aantal coins dat hetzelfde plekje poogt in te nemen, is dat inderdaad zeer waarschijnlijk. Honderden verschillende cryptocurrency proberen van de hype gebruik te maken. Dat neemt echter niet weg dat er munten en systemen tussen zitten die wel op een serieuze basis voortbouwen. Die wel een echt probleem oplossen. Die innoveren met behulp van de blockchain. In ons speciale dossier hebben we voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Grenzeloze onwetendheid van de mensheid

Nog even terug naar Singer. Dit is namelijk niet de eerste keer dat hij zijn gal over de cryptomarkt heeft gespuwd. Je moet hem een ding nageven: hij was er vroeg bij. In 2014 liet hij al zijn licht schijnen op Bitcoin. Destijds beweerden proponenten al dat de digitale munt goud zal gaan vervangen. Volgens Singer maakt de moeilijkheid om goud te bemachtigen de traditionele asset een betere manier om waarde op te slaan. De expert beweerde dat men veel te hard van stapel loopt.

Advertisment ad adsense adlogger