Home Crypto Nieuws Bill Gates negatief over Bitcoin, community is woedend

Bill Gates negatief over Bitcoin, community is woedend

0
Bill Gates negatief over Bitcoin, community is woedend

ill Gates hield gisteren een AMA op Reddit. Dat betekent dat gebruikers vragen kunnen stellen, waarbij iedereen kan stemmen welke vragen bovenaan komen te staan. Zoals je kon verwachten, ging een van die vragen over Bitcoin en andere cryptocourrencies. Een gebruiker vroeg de oprichter van Microsoft wat hij van cryptocoins vindt. Zijn antwoord zorgde voor een hoop ophef.

Gates: “De grootste feature van cryptocurrencies is hun anonimiteit. Ik denk niet dat het een goed ding is. De overheid kan nu fraude, belastingontduiking en het financieel steunen van terroristische groepen ontdekken. Op dit moment worden cryptocurrencies gebruikt voor het kopen van fentanyl en andere drugs. Het is dus een van de zeldzame technologieën die op een vrij directe manier tot doden heeft geleid. Ik denk dat de speculatieve golf rondom ICO’s en cryptocurrencies super risicovol is voor diegenen die er voor de lange termijn in willen gaan zitten.”

Oftewel, de tech-miljardair is nou niet bepaald optimistisch. Dat is natuurlijk prima, maar zijn argumenten waren meteen controversieel. Uit onderzoek blijkt dat de online aankopen van drugs toenemen, maar dat de meerderheid van drugsgebruikers nog steeds via traditionele methodes zijn waren koopt. De globale mediaan voor drugsgebruikers die drugs op het dark web koopt, is slechts 10.1 procent.

De reacties waren fel. Sommigen adviseerden Gates om Bitcoin’s white paper nog eens te gaan lezen. Anderen beschuldigden de miljardair ervan dat hij de cryptomarket probeert te beïnvloeden met zijn status als beroemdheid. Of hij dat nou met opzet doet of niet, door de grote volatiliteit en onzekerheid rondom crypto hebben dit soort uitspraken een vrij directe invloed op de koersen: “.. als Bill Gates zegt dat hij geen fan is van crypto omdat de geldstromen goed beschermd zijn… dan luisteren velen mee.” Aldus een gebruiker die zichzelf online Hoticewater noemt.

Gates gaat op kritiek in

Overigens ging Gates wel op een van de kritiekpunten in. Een gebruiker wees erop dat fiatgeld ook gewoon gebruikt kan worden voor illegale activiteiten. Volgens de oprichter van Microsoft maakt de benodigde fysieke aanwezigheid voor transacties daarin al een groot verschil: “Ja, anoniem geld wordt voor dat soort dingen gebruikt. Maar je moet fysiek aanwezig zijn om de overdracht te voltooien, dat maakt dingen zoals kidnap-betalingen lastiger.”

De opmerking van Gates komt vooral als een verrassing, vanwege zijn eerdere uitspraken rondom dit onderwerp. In 2015 zei hij nog tijdens een interview dat “Bitcoin beter is dan fiatgeld”. Duidelijke taal. Blijkbaar is de invloedrijke ondernemer sindsdien van gedachten veranderd. Dat kan natuurlijk. Er is immers sindsdien ook een hoop veranderd. Ondertussen financieert de Bill & Melinda Gates Foundation wel de ontwikkeling van een blockchain-infrastructuur voor kooplieden in Kenya, zodat ze transacties in cryptocurrencies kunnen voltooien.

Advertisment ad adsense adlogger