Home Crypto Tips Belasting betalen over BitCoin?

Belasting betalen over BitCoin?

0
Belasting betalen over BitCoin?

Het is hartstikke fijn om geld te hebben, maar helaas betekent dat ook dat je verplicht bent om belasting te betalen. Maar hoe zit dat precies met Bitcoins en andere cryptocurrencies? Wat als je in 2013 een aantal Bitcoins gekocht hebt, dan weet je als geen ander dat deze nu best veel geld waard zijn.

Nu is Bitcoin natuurlijk “volledig anoniem” en je kunt ervoor kiezen om het niet te delen met de belastingdienst, maar als ze erachter komen heb je een groter probleem. En moet je over al die jaren dan ook belasting terugbetalen?

Nou ten eerste van harte dat je er vroeg bij was, je bent op het juiste moment ingestapt. Maar ook voor de mensen die net geïnvesteerd hebben in cryptocurrency is dit een interessante vraag. Als je dus niet straks een blauwe enveloppe met een dikke boete in de bus wilt hebben, is het verstandig om even door te lezen.

Nattigheid

Waarschijnlijk voel je al wat nattigheid als je dit artikel leest en dat is volledig terecht. Helaas zul je ook je bezit in Bitcoins en andere coins gewoon netjes bij de Belastingdienst moeten melden. Deze coins vallen namelijk onder je vermogen en dat betekent al je bezittingen zoals het bezit van aandelen en je spaargeld en dus ook je bitcoins minus je schuld.

Mocht je een studieschuld hebben of rood staan, kun je dat er weer van aftrekken. Je zult dan je coins moeten opgeven onder het kopje “overige bezittingen”. Als je vermogen pas boven de 25.000 euro komt, zul je hier belasting over moeten betalen.

Mocht je een fiscale partner hebben, dan kun je de verdubbelaar inzetten en samen dus 50.000 euro bezitten. RTL Z heeft hier een interessante video over gemaakt en legt alles heel simpel uit;

Verzwijgen

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je bezit in coins te verzwijgen, maar dit is officieel belastingontduiking en dus strafbaar. Het is dus niet heel verstandig, maar hoe groot de pakkans daadwerkelijk is, is dan ook lastig om te weten.

Onze vrienden van de Belastingdienst willen natuurlijk niet verklappen hoe ze bezit van crypto kunnen opsporen. Houd daarom een goede administratie bij. Als de Belastingdienst vermoedt dat je op een illegale manier aan je Bitcoins bent gekomen, dan moet je het aantonen dat dit niet zo is.

Mocht je het “vergeten” hebben om je vermogen op te geven, dan is het mogelijk om gebruik te maken van een inkeerregeling. Je zult dan over de twee meest recente jaren geen boete krijgen.

Lag de waarde van je bitcoins toen onder de heffingsvrije €25.000, dan is er niets aan de hand. Mocht je in 2013 tegen de toen geldende waarde €100.000 aan cryptomunten hebben gehad, dan zul je belasting én een boete moeten aftikken, ook als je dit alsnog meldt bij de fiscus.

Als je dit dus niet doet en ze komen erachter, dan kunnen er hogere boetes of andere sancties volgen en dat betekent in het ergste geval soms strafrechtelijke vervolging. Alhoewel ze het niet toegeven, kunnen ze aan veel grote stortingen van de banken zien die afkomstig zijn uit cryptomunten en kunnen ze ervoor kiezen om je rekening te sluiten. Deze banken kunnen de belastingdienst ook inseinen, zodat ze vervolgens onderzoeken kunnen doen.

Voor meer informatie over belasting betalen over cryptocurrency kun je het beste de website van de Belastingdienst even bezoeken.

Advertisment ad adsense adlogger